Tutvustus

esmaspäev, 22. mai 2017

Mis on trennisõltuvus? Räägime isiklikest kogemustest

Täna jagame oma mõtteid teemal, mille üle oleme pikalt mõtisklenud. Kas teadsite, et trennis käimine võib saada kinnisideeks, elumõtteks, enese proovile paneku alustalaks. Trenn võib saada selleks hetkeks, mida päevas kõige rohkem naudite. Kas olete mõelnud miks see nii on? 

Vihje! Mida rohkem positiivseid resultaate, seda rohkem soovi jätkata!


Trenn ühendab meid taas iseendaga, tuues meid hetkeseisundisse. Treenida iseennast tähendab nii füüsilise kui ka vaimse keha arenemist. Terves kehas - terve vaim!


Algab aga kõik meie peas - psühholoogia. Väikse lapsena anti meile pidevalt nõu ja näidati erinevaid võimalusi elus. Meie ülessanne on leida südamele kõige soojem tegevus ja seeläbi areneda. Õeldakse, et meistriks ei saa mitte see, kes harjutab 1000 lööki 1 korra, vaid see, kes harjutab 1 lööki 1000 korda. Praktiseerides südamele lähedast tegevust järjepidevalt, kujuneb välja uus harjumus. Mida kasulikumad on meie harjumused, seda tasakaalukamalt me edasi liigume. 


Sarnane olukord on meil ka siis, kui oleme liiga vähe motiveeritud trennis käimiseks. Tihtilugu on see mugavus. Pidevalt ühed ja samad toimetused muudava inimesi mugavaks, sest kõik on teada ja palju kordi läbi tehtud. Nii on lihtne. Jõusaalis aga on meil ülessanne teha rasked olukorrad lihtsaks, mis tähendab aga mugavustsoonist välja astumist. Nii toimubki areng. 


Mõtted- Unistus - Tunne - Otsus - Tegutsemine - Järjepidevus - Edu

Ka lihtsalt spordiharrastajatel on oluline teada, et see laiskuse tunne, mis hoiab meid mugavustsoonis kinni on ainult ajutine. Tavaliselt tuleb see signaal meie ajust, mis lihtsalt ei taha kohaneda uuendustega ja pikutab meelsamini mugavalt toas ning vaatab televiisorit. Sellele tüübile, kes ainult mugavust nautida tahab, on vaja aga elu kibedamaks teha. Kui ükskord juba liikuma saame, siis on meid raske taas pidurdada. Nagu vanasõnagi ütleb: “Algul ei saa vedama, pärast ei saa pidama”.


Kuidas aga sellest laiskusest üle saada?  Esimene teadlik samm – mõtete jälgimine ja positiivseks muutmine seoses kehaliste harjutustega. Hakkame mõtlema trennist ja visualiseerima soovitud tulemust. Külgetõmbeseaduse kohaselt hakkab meie ellu tulema sündmusi, mis peegeldavad meie sisemust ehk suuresti meie mõttemaailma, tundeid ja emotsioone. Seega tuleb alustada positiivsest mõtlemisest ja soovitud tulemuse visualiseerimisest. Nüüd jääb üle ainult jalad kõhu alt välja võtta ja ka ise päriselt see järele proovida. Minna jooksma või esialgu kõndimagi. Kellele meeldib jõusaalis käia, kellele ujumas. Tähtis on tegutsemine, sest ainult sellisel viisil me kinnistame neid positiivseid tundeid, mis tekivad treeninguga. 

Jagame Teiega läbi isiklike kogemuste, kuidas alustada uuesti pärast pikka pausi õigel rajal ning õigete harjutustega. Oleme seda protsessi korduvalt läbinud ning teame, mis on liigne trenni tegemine või üldse selle puudumine. Tähtis on tasakaal ja keha ning meele üksolemine. 

Mihkel:

Trenniga on ikka nii, et vahel tuleb tagasitööle ja meister on see, kes oskab ka puhkust pidada. See on üks oluline osa rutiinist. Rutiin aga viib professionaalsuseni. Viimane omakorda on aga segu mitmetest eluaspektidest nagu tervis, motiveeritus, füüsiline- ja vaime vorm, meeskond, toetajad. Treenida tuleb targalt ja õppida ka õigel ajal aega maha võtma. Kui seda teha teadlikult ja ette planeeritult siis on hiljem jätkamisega tunduvalt lihtsam. 

Mina soovitan Teil iga päev teha midagi, mis viib välja mugavustsoonist, et sundida ennast rohkem arenema. Visualiseerige järjepidevalt, unsitage ja tundke sellest protsessist naudingut. Iga hetk on oluline ja täna loome me tulevikku. Sellepärast liikuge targalt ja treeniga targalt. Toituge ainult parimast toidust, mis sisaldab tõeliselt elujõudu. Jooge kõige puhtamat vett, et olla terved.  

Tänu tugevale tervisevundmendile, suurepärasele meeskonnale ja järjepidevale iseendale, suutsin hiljuti välja võidleda kuld medalid nii Karate kui ka Kick-boxi Eesti Meistrivõistlustelt. Nüüd aga edasi! :)







Lauri:

Mõned aastad tagasi, kui sai palju jõusaalis käidud, siis tekkis sellest lausa kinnisidee. Kunagi ei olnud piisavalt palju trenni tehtud, nii et süda oleks võinud rahule jääda. Alati oleks võinud teha 1h kauem ja pingutada rohkem. See muutus suhteliselt häirivaks, kui kunagi oma vormiga rahul ei ole. Mõistlikkuse piirides on see hea, kuid kui 24/7 mõtled ainult sellest, miks vorm nii kehv on, siis oli midagi juba mäda. Tegelikult oli vorm väga hea ja oleks võinud teha vähem trenni (tollel hetkel tegin 1-2x nädalas võitluskunsti lisaks 9-10 jõusaali trennile). Oli ka selline periood kus südame juures olid suured valud ja õhtuti magama jäädes oli peas mõte, et ei tea kas hommikul ärkan või mitte. Nädalas 1 trenn lõppes kindlasti nii, et suure pingutuse tõttu kas pilt tahtis eest ära minna või tuli korra käia magu tühjendamas. Otse öeldes idiootsus, tagantjärele tarkus. Peale seda, olin ma nii palju ‘’tark’’, et jätkasin samas vaimus veel paar kuud ja siis ei tahtnud enam üldse ühtegi trenni näha. Tekkis aastane paus. Kuna olen terve elu teinud tugevalt sporti, siis nii rasket ree peale tagasi saamist ei ole mul kunagi olnud. Täielik motivatsioonipuudus. 



Kuidas ma tagasi järjele sain?

Õnneks on mul väga head ja motiveerivad sõbrad/trennikaaslased, kellega koos hakkasin jälle tasapisi trenni tegema. Mitte enam ainult jõusaali, vaid tulin tagasi ka võitluskunstide juurde, mis olid vahepeal unarusse jäänud. Algus oli raskem kui ma arvata oskasin. See 1a paus oli mu motivatsioonile ja trenni distsipliinile nii rängalt mõjunud, et trenni kohale jõudmine oli katsumus omaette. Sellega sõbraks saamiseks kulus 2 kuud. Minu jaoks tähendas come-back seda, et alustasin jälle 3x nädalas trennidega + sellele lisandus veel ka treeneritöö, mis sundis ennast uuesti vormi ajama. Hetkel olen jõudnud nii kaugele, et annan nädalas 10+ trenni (laste trennid, spordiklubi, enda klubi, koolitused) ja teen ise iga päev 1-2 trenni. Üks on tehnikatrenn ja teine on üldfüüsiline. Mulle isiklikult meeldib alati koos treeningpartneriga trenni teha, sest nii saame üksteist motiveerida ja kaugemale ‘’pushida’’, et paremate tulemusteni jõuda. 

Kokkuvõtteks: Kui Teil on suur soov teha väga palju trenni ja anda endast hea vormi nimel kõik, siis soovitame mõelda ennem hoolikalt kogu teekond läbi. Võite meiega julgelt nõud pidada. Me jagame suurima rõõmuga tarkusi, mida oleme kogunud ja kasutanud palju aastaid. Läheneme personaalselt ja oskame aidata nii tehniliste harjutuste osas kui ka psühholoogiliste nüanssidega. Aitame sul seeläbi edukalt ja tempokalt edasi liikuda! :)





Olge Meiega!

Lauri & Mihkel