Tutvustus

neljapäev, 15. juuni 2017

Mida võiks vitamiinidest teada?

Täna jagame Teiega oma teadmisi erinevatest toidurikastajatest ja nende kasuteguritest. Paljudele sportlastele ja teadlikele inimestele on teada, et toit meie laual kaotab üha enam väärtust. Seda põhjustab just nimelt intensiivne põllumajandus läbi põldude kurnamise. Selle tagajärjel kaob üha enam mineraale ja vitamiine muldadest ja  seeläbi ka meie toidust. Samuti kaotab mineraale ja vitamiine toidu küpsetamine. Juba 38 kraadi juures hakkavad hävima fermendid, mis on aga üliolulised meie seedeprotsessi juures. 42 kraadi juures hakkavad tasapisi erinevad vitamiinid väärtust kaotama. Ja 60 kraadi juures hakkavad lagunema aminohapped, mis on valgu väiksemad osakesed ja üliolulised meie füüsilise vundamendi loomisel.
Magneesium (Mg) – Magneesium on oluline elektrolüüt südamelihase normaalseks funktsioneerimiseks ja lihaslõõgastuse saavutamiseks. Magneesium mõjub rahustavalt närvisüsteemile, aitab kaasa valgusünteesile, aitab lõdvestada lihaseid ning hoida luid tervena. Magneesiumipuudus avaldub peamiselt lihasnõrkuse ja krampidena, kuid võib ka avalduda südame rütmihäirete ja närvilisusena.
Magneesiumi puhul eelistatakse suukaudset manustamist, kuna imendumine on süstimisega võrreldes aeglasem. On leitud, et kõige efektiivsem viis, et organismi magneesiumiga laadida, on nahakaudne teraapia, kas magneesiumkloriidi õli või jalavannidega.
Magneesiumiga on oluline organismi laadida regulaarselt, sest see osaleb organismis üle 300 erinevas biokeemilises protsessis. On otseselt seotud närvisüsteemiga, lihaspingete ja stressiga. Magneesiumi peetakse üheks olulisemaks mineraaliks meie organismis. 
Rohkem informatisooni saad lugeda SIIN!

Millistest allikatest me võiksime saada magneesiumi?
Kõige rohkem magneesiumi (rohkem kui 100 mg 100 g kohta) sisaldavad erinevad täisteratooted ja aiasaadused: leib, kliid, kaerahelbed, kaerajahu, pruun riis, köögiviljad (eriti rohelist värvi), seesami-, päevalilleseemned, pähklid, oad ja herned.
Kui magneesiumiga siiski liialdada, on suurem tõenäosus lõpetada kõhulahtisuse või iiveldusega, aga teisi kõrvaltoimeid magneesiumil pole. 

Magneesiumi omastamist soodustavad C- ja B6-vitamiin, seepärast on kasulik kombineerida nendega magneesiumi sisaldavaid toiduaineid. On leitud, et magneesium parandab und, seepärast on just õhtu parim aeg selle võtmiseks. Magneesium on hädavajalik D-vitamiini omastamiseks.
C-vitamiin (askorbiinhape) kui antioksüdant – C-vitamiin aitab taastuda E-vitamiinil, mis reageerides vabade radikaalidega inaktiveerub. C-vitamiini on vaja sidekoe normaalseks arenguks (NB! Ka luukude on sidekude, mille korrashoiuks ei piisa vaid kaltumist ja magneesiumist vaid on vaja ka lisada C-vitamiini). C-vitamiin aitab säilitada normaalset immuunsüsteemi talitust enne ja pärast intensiivset kehalist koormust. C-vitamiini optimaalne kogus on 200mg korraga, mida võib võtta päeva jooksul korduvalt. Korraga ei ole mõtet võtta suuri koguseid, kuna suure koguse korraga võtmisel väljutatakse see neerude kaudu. 

B-grupi vitamiinid – Miks on B grupi vitamiinid kasulikud?
Kehvveresuse ehk aneemia üheks põhjuseks võib olla vitamiini B
12 (tsüanokobalamiin) puudus. B12 aitab ka vähendada väsimust ning kurnatust.
B
1 (tiamiin) ehk närvivitamiin. Millest selline nimetus – B1-vitamiini puuduse esmatunnused on seedehäired, nõrkus, isutus, ärrituvus, tujukus, emotsionaalne tasaakaalutus, depressioon, unehäired.
B
6 (püridoksiin) on rakuenergia moodustumise protsessis oluline komponent. Aitab kaasa närvisüsteemi normaalsele talitusele ning aitab hoida tasakaalus psühholoogilisi funktsioone. B6 vaegusel hakkavad kuhjuma happelised produktid (laktaat).
Rohkem infot SIIN

D3-vitamiin (kolekaltsiferool) kui päikesevitamiin – D3-vitamiin on vajalik organismi normaalseks immuunsüsteemi tööks, mitte ainult jume saamiseks :) Peale selle omab D-vitamiin veel tähtsust skeletisüsteemi arengus. Mis juhtub, kui organismi D-vitamiini depood tühjenevad? Immuunsüsteemi langusega haigestub inimene kergemini erinevatesse infektsioonidesse ja luukude muutub hõredaks. 

A-vitamiin (retinool) ehk silmavitamiin on organismi kaitsev antioksüdant. – A-vitamiin aitab kaasa nägemise säilitamisele, aitab hoida limaskesti, nahka ning rauaainevahetust normaalsena.

Ca (kaltsium) – Kaltsium aitab hoida luud tugevana, aitab kaasa normaalsele vere hüübimisele, energiavahetusele ning soosib normaalset lihaste tööd. Kaltsiumi puudus väljendub kergesti tekkivates luumurdudes. Ca ja D-vitamiin käivad omavahel käsikäes.

Kroom - Kroomi, kui mikroelemendi täpne bioloogiline roll inimorganismis on teadmata. Arvatakse, et kroom mõjutab süsivesikute, lipiidide ja valkude ainevahetust läbi insuliini toime. Kes soovib magusaisu vähendada, siis kroom on abiks! Kroom aitab hoida normaalsena vere glükoosi taset. Ka aitab kroom koos rauaga valke transportida.

Meie kasutame mitmeid tooteid, et varustada organismi ülalnimetatud vitamiinide ja mineraalidega. Tooksime Teile esile kolm, mida võiksime kindlasti tervete inimestena rikastajana kasutada.

Esiteks Spirulina, mis sisaldab 17 eluks vajalikku aminohapet ehk on suurepärane valgu allikas. Lisaks on spirulina roheline taim, mis sisaldab palju klorofülli ja aitab seeläbi parandada vere kvaliteeti ja transportida toitaineid. Spiruliina ise on ka väga rikkalik B-vitamiinide allikas. Inimesed, kellel on probleeme rauapuudusega organismis, leiavad abi kui lisavad toiduratsiooni spiruliinat.

Lisaks kasutame me sellist toodet nagu Ultimate, mis on maailma üks kontsentreeritumaid toidulisandeid, et rikastada keha vitamiinide ja mineraalidega.  Lisame Teile pildi, et saaksite tutvuda antud tootega:




Samuti juues igapäevaselt Korallivett koos H-500-ga, rikastame pidevalt mineraalidega organismi. Selle kohta saate lugeda lähemalt meie vanemas blopgipostituses SIIN!

Olulise valguallikana kasutame ka Protivitit & Bioshape, mis on olulised valguallikad. Viimane sisaldab ka kroomi, millest rääkisime juba ülal.



Erinevaid mineraale ja vitamiine on mitmeid ja parema ülevaate saamiseks kutsume Teid meie ühisele Terviseloengule, mis toimub septembris ……..


Olge Meiega
Lauri & Mihkel